The King's Speech

[foto's] [recensies] [speellijst]

4 Oscars, 7 Baftas en 1 Golden Globe. The King's Speech is de meest bekroonde film van 2011 geworden. De met een Oscar bekroonde auteur David Seidler heeft niet alleen een filmscenario, maar tevens een theaterscenario geschreven; beide scenario's komen grotendeels met elkaar overeen. Theater Nomade brengt de toneelversie in het theaterseizoen 2012/2013 naar de theaterpodia met Wilbert Gieske, Rob van de Meeberg en Ab Gietelink in de hoofdrollen.

Zoals Shakespeare het Britse hof in de 16e eeuw beschreef, doet David Seidler dat in de 20e eeuw. Het toneelstuk baseert zich op werkelijk gebeurde historische gebeurtenissen en documentair materiaal.

The Kings' Speech vertelt het verhaal over de stotterende Britse koning George VI en zijn spraaktherapeut Lionel Logue. Het stuk speelt aan het Britse hof in de jaren 30. ‘The British Empire’ beleeft haar laatste dagen en dee radio is het medium waarmee politiek leiders hun volkeren toespreken. Het Britse koningshuis raakt in crisis wanneer de kersverse Koning Edward VIII in 1936 moet aftreden om zijn huwelijk met de tweemaal gescheiden Amerikaanse vrouw Wallis Simpson te kunnen doorzetten. Het is het horrorscenario voor zijn jongere broer Albert (Bertie) die geen koning wil worden, omdat hij een handicap heeft: hij stottert. De Australische logopedist Lionel Logue begeleid hem met spreken en geeft hem het zelfvertrouwen om zijn publieke taak waar te maken.
Bertie wordt in 1936 gekroond tot koning George VI en zijn vrouw Elisabeth, beter bekend als de Queen Mum, wordt koningin. Zij zijn de ouders van de huidige koningin Elisabeth II. Naast deze rollen zijn er prachtige karakterschetsen van de politici Winston Churchill en James Baldwin, aartsbisschop Cosmo Lang en de stervende koning George V. Het toneelstuk eindigt met de vermaarde ‘Kings' Speech’ van George VI uit september 1939 waarmee deze het begin van de 2e wereldoorlog aankondigt.

Koning George VI, auteur David Seidler en Ab Gietelink hebben een pijnlijke gemeenschappelijke erfenis. Zij waren stotteraars. David Seidler heeft decennia gewacht met zijn ambitie om dit film- en toneelscript te realiseren.

Theater Nomade brengt het toneelstuk in een klassieke jaren 30 enscenering met gebruik van zwart-wit filmfragmenten en documentair radiomateriaal. Met originele radiospeeches van George VI, Edward VIII, Neville Chamberlain en Adolf Hitler. Met 78- toeren-grammofoons, een jaren-30-microfoon en een badkuip op gouden pootjes.

Theater Nomade werkt voor deze theatervoorstelling samen met het Del Ferro stotter instituut. Beide partijen hebben eenzelfde belang bij het op de planken brengen van het verhaal van iemand die stottert.

Ingrid del Ferro, directeur Del Ferro instituut, coacht hoofdrolspelers Ab Gietelink (Theater Nomade) en Wilbert Gieske (GTST) en de cast over de belemmeringen die stotteren met zich meebrengt en het onbegrip van omstanders voor stotterende mensen. Met de samenwerking beogen partijen meer waardering voor stotterende mensen.

‘Het kan zomaar zijn dat ik, net als hoofdrolspeler Colin Firth na de opnames van de film, zelf weer ga stotteren. Ik heb zelf ook tot mijn 22e gestottert en ben er met de Del Ferro methode vanaf gekomen. Ik weet dus wat ik moet doen om ervan af te komen en gelukkig staat Ingrid del Ferro achter me, en helpt me als het nodig is, met de Del Ferro methode’, aldus Ab Gietelink, Artistiek Directeur van Theater Nomade en hoofdrolspeler van het toneelstuk.

‘De methode die werd gebruikt om Koning George VI van het stotteren af te helpen, toont veel parallellen met de Del Ferro methode. De therapeut Logue biedt een, voor die tijd, onorthodoxe methode aan om vloeiend te spreken. Ook wij gaan uit van het kunnen oplossen van stotteren, via – volgens veel logopedisten – onorthodoxe, maar zeer effectieve methode. Ik ben trots om samen met Theater Nomade dit stuk op de planken te brengen’, zegt Ingrid del Ferro, directeur Del Ferro instituut.

De première van The King's Speech was op 29 september 2012 in de Haarlemse Schouwburg. In de periode daarna treedt het theatergezelschap op in verschillende zalen in Nederland en België.

Over Theater Nomade
Theater Nomade maakt sinds 1984 eigenzinnig theater. Theater Nomade heeft een traditie opgebouwd waarin politiek en geschiedenis zijn verwerkt in theaterprojecten die op tientallen historische en politieke locaties in heel Nederland worden gepresenteerd.

Over het Del Ferro Institute en haar methode
In 1978 deed operazanger en zangpedagoog Leonard Del Ferro een revolutionaire ontdekking op het gebied van stotteren en ontwikkelde hij de Del Ferro Methode. De specifieke middenriftraining vormt de basis van elke cursus. Bij de juiste toepassing leidt het direct tot blijvend resultaat. De methode is meermalen wetenschappelijk onderzocht in binnen- en buitenland.

Bezetting

Bertie, Koning George VI Ab Gietelink
Lionel Logue, stottertherapeut Wilbert Gieske
Prinses Elisabeth, Myrtle Munda de la Marre
David, Stanley Baldwin, Cosmo Lang Marcel Schouwstra
Churchill, Koning George V, regisseur Rob van de Meeberg
BBC-stem Tony Wilkinson
   
tekst David Seidler
vertaling Tom Kleijn
eindregie Ab Gietelink
adviezen eindregie Christiaan Mooij
     
audio/videomontage Ludger Hurts
toneelbeeld Ab Gietelink en Arnt van der Grijp
kleding Nomade-atelier en Firma Gerritsen
techniek/licht Maarten Verheggen, Saskia Koenders  
regieadviezen Peter Pluymakers
grafische vormgeving Aartjan Bergshoeff
fotografie Maria Bergshoeff
PR/zakelijk medewerker Arnt van der Grijp
castingadviezen Kemna Casting
impresario Impact Entertainment & Ruud de Graaf
producent Ab Gietelink en Theater Nomade