Gianni Schicchi

De Nederlandstalige muziektheatervoorstelling Gianni Schicchi van Stichting Dell'Arte is een bewerking van de gelijknamige Italiaanstalige opera van Giacomo Puccini.

Het verhaal van de opera van Puccini speelt zich af in Florence in 1299. De rijke boer Buoso Donati is een natuurlijke dood gestorven. Zijn familie heeft geruchten gehoord dat het geld niet aan de familie zou worden nagelaten, maar aan de kerk. Er wordt koortsachtig gezocht naar een kopie van het testament. Als dat gevonden wordt blijkt dat het gehele vermogen aan de monniken in het klooster zal worden geschonken. In wanhoop vragen ze Gianni Schicchi, een boer oorspronkelijk afkomstig van buiten Florence, hen te helpen een oplossing te vinden. Deze neemt de plaats in van de dode Buoso en slaagt erin om de dokter en de notaris om de tuin te leiden om zo het testament te kunnen wijzigen. Uiteindelijk pakt de familie toch naast het kapitaal, doordat Gianni Schicchi, alles wat van grotere waarde is, aan zichzelf nalaat. Hij veegt de woedende familie met een bezem van het toneel en richt zich tot het publiek met een verzoek om begrip voor zijn daad. Hij zegt zo gehandeld te hebben uit hebzucht van de familie in het bijzonder en van de mensheid in het algemeen.

Het verhaal van de muziektheatervoorstelling van Stichting Dell'Arte speelt zich af in de moderne tijd. Buoso Donati is de ‘Godfather’ van de familiedynastie. Bij aanvang van de voorstelling belanden we in een feest, dat ter ere van zijn 60e verjaardag gegeven wordt. Het feest is al begonnen als het publiek binnen komt. Het is een typisch Italiaans familiefeest, waarvan Buoso uiteraard het middelpunt is. Iedereen geniet van drank, muziek, dans en het eerbetoon aan Buoso Donati. Middenin het feest, wanneer zijn nichtje zijn lievelingsaria zingt, en hij zijn favoriete ‘Spagetti Con Trompette Della Morte’ eet wordt hij onwel en zakt onder Nella's laatste hoge noten in elkaar. Iedereen is verbijsterd en grijpt naar zijn mobiele telefoon.
Changement van feestzaal naar sterfkamer. Op een scherm wordt de familie Donati en de overige aanwezige personen d.m.v. foto’s en karakterbeschrijvingen aan het publiek voorgesteld. De opera gaat beginnen...
Alle familieleden gaan op zoek naar een kopie van het laatste testament van Buoso Donati. Als het gevonden wordt komt wat men vreesde uit: al het geld gaat naar de vrijmetselaars op Sicilië. Hun hebzucht is zo groot, dat ze vergeten dat ze gebrouilleerd zijn geraakt met Gianni Schicchi, een sluwe advocaat, bekend om zijn witwaspraktijken voor duistere figuren. Hij raakte in onmin met de familie Donati, vanwege het niet afdragen van een gedeelte van de casinowinsten met voor hem ernstige gevolgen...
Maar de familie is ten einde raad en Schicchi staat bekend om zijn listen en zij zoeken via Rinuccio, die verliefd is op de mooie dochter van Schicchi contact met de advocaat.
Deze besluit het spelletje mee te spelen, wat het begin wordt van volop intrige, spanning, sensatie, jaloezie, roddel en achterklap. Wat wordt er besloten op de haastig bijeengeroepen familievergadering, hoe zit het met de onechte kinderen van Buoso; delen zij ook mee uit de erfenis? Overwint de liefde ditmaal en komen de twee families weer samen? Wordt Betto di Signa de nieuwe Godfather?

De Italiaanse opera werd hertaald door Fred Dannenburg en werd in het Nederlands gezongen en gespeeld op een nieuw arrangement van Sylvia Maessen voor 7 instrumenten, onder leiding van dirigent Robbert van Steijn. De muziektheatervoorstelling werd geregisseerd door Max van Weegberg en Rob van de Meeberg. De 6 uitvoeringen waren in april 2007 in Fijnaart en Roosendaal.

 

Rolverdeling

Buoso Donati Henk Kreukniet ‘Godfather’ van de familie Donati. 60 jaar.
Gianni Schicchi
Arthur Schildmeijer
Geslepen advocaat. Ongeveer 55 jaar. Aartsvijand van Buoso Donati.
Zita
Herma Martens
Zuster van Buoso. Oudste van de familie. Ongeveer 60 jaar. Erg opgemaakt met veel sieraden. Vals.
Rinuccio
Jeroen van Haagen Kleinzoon van Zita. Ongeveer 24 jaar. Jongste van de familie. Is verliefd op Lauretta. Zeer vlotte jongen. Heeft het in zich om in de toekomst ‘Godfather’ te worden. Is populair bij de meisjes.
Lauretta
Angelique Wardenier
Dochter van Schicchi. Ongeveer 21 jaar. Nog wat naïef, maar weet die naïviteit uit te spelen om haar doel te bereiken. Oogappel van haar vader.
Gherardo
Piet van der Hoeven
Zoon van Buoso. Ongeveer 40 jaar. Niet erg snugger. Losse vingertjes. Heeft in de bajes gezeten en is daarom een beetje het zwarte schaap van de familie. Getrouwd met Nella.
Nella Louise Werner Vrouw van Gherardo. Ongeveer 34 jaar. Huistrut maar erg dominant. Is in verwachting.
Betto di Signa Rolf van Rijsbergen
Neef van Buoso. Ongeveer 35 jaar. Gladde aal. Speelt steeds met een stiletto. Speelt ook alsof hij een filmster is, die de rol van gangster speelt.
Simon Ton van Berkel
Zwager van Buoso. Ongeveer 70 jaar. Wordt gezien als alwetend. Dit omdat hij een keer bij de paus op audiëntie is geweest.
Marco Rudolf Ruivenkamp
Zoon van Simon. Uitgerangeerde boxer. Zijn passie is boxen. Hij droomt er nog steeds van een grote wedstrijd te spelen en te winnen!
La Ciesca Lia van den Brand Vrouw van Marco. Begin 40. Is dom en ijdel.
Maestro Spineloccio Martin Hogenkamp De dokter van Buoso Donati.
Ser Amantio di Nicolai Martin Hogenkamp Notaris van Buoso Donati.
Pinellino Piet van Zijst Schilder en getuige bij het bekrachtigen van het testament

Musici

Hans Rijkmans viool
Andrea Bentivoglio viool
Dominique Zwartelé klarinet
Krijn van Arnhem fagot
Jamie Mclaren cello
Sylvia Maessen contrabas
Ed Wertwijn piano

 

[Interview met Rob van de Meeberg]