Onderstaande column van Rob van de Meeberg werd geschreven in 2010 en voor het eerst gepubliceerd op 23 juli 2013 op Robs website.


Knal

Vorige week werd ik opgeschrikt door een enorme knal. Er was enige luchtdrukverplaatsing en de ramen rammelden in hun sponningen. De dagen ervoor waren er ook al een paar zware knallen geweest maar die behoorden overduidelijk toe aan opgeschoten tuig dat al ver voor oud en nieuw zonodig eerzame burgers uit hun nachtrust rukt met het zwaarste geschut dat er bestaat. Nee, dit was van een heel andere orde. Wat dan wel?

Hevig aangedaan bedacht ik dat ik wellicht getuige was geweest van een nieuwe oerknal! Nou ja, nieuwe... Als deze knal aan de andere kant van het heelal had plaats gevonden was hij al miljoenen zoniet miljarden jaren onderweg en zou je 'm dan nog wel kunnen horen? Maar had Einstein niet beweerd dat het heelal oneindig was en dat als je, theoretisch, maar lang genoeg door kon reizen je jezelf weer tegen zou komen? Dus wie weet was dit onze eigen oerknal wel! De knal waar alle ellende mee begonnen was.
En wie of wat had die knal veroorzaakt? Stond er aan de andere/onze kant soms een of andere geflipte figuur nucleaire spelletjes met ons te spelen? Of was dit een voorbode van het einde der tijden? Een eerste proef ter voorbereiding van de algehele vernietiging van dit waanzinnige experiment? Een uit de hand gelopen experiment, dat wel natuurlijk.
Nee, laten we eerlijk wezen, als ik God, Allah of tante Betje was geweest die deze wereld op zijn/haar geweten had en ik kreeg de kans om het over te doen dan zat ik nu waarschijnlijk ook met een paar knallen te experimenteren.
Of zou ik gespecialiseerder te werk gaan? Want wie is nu de grote boosdoener in dit mislukte experiment? Dat zijn wij zelf toch?
Dus als ik dus een bom zou ontwikkelen of zoals je wilt een nieuwe oerknal zou bewerkstelligen, dan zou ik een selectieve bom of nog beter een selectief virus ontwikkelen waardoor de aarde weer levensvatbaar zou worden, de natuur zich zou herstellen, verdwenen soorten weer terug zouden komen maar waar de mens voor eeuwig en voor altijd uit dat paradijs verdreven zou zijn.

In de auto hoorde ik op de radio dat de knal veroorzaakt was door twee F16's die boven het midden van het land door de geluidsbarrière waren gevlogen om zo snel mogelijk bij een helicopter te komen die het contact met Schiphol kwijt was geraakt.
Wie was er nou het contact met de werkelijkheid kwijt. Ik of die straaljagers?