Rob van de Meeberg

Biografie

Rob van de Meeberg heeft zich in zijn artiestenbestaan ontpopt als een duizendpoot: acteur, cabaretier, zanger, regisseur, schrijver.

In 1966 begon hij bij het cabaret van Jaap van de Merwe met de voorstelling Olifant met lange snuit met o.a. Frits Lambrechts en José Menke. Een jaar later speelde hij bij Toneelgroep Centrum in Mann ist Mann van Bertold Brecht en De Vrede van Aristophanes, stapte over naar Theater Terzijde van Annemarie Prins en speelde Fiesta, een voorstelling over Spanje onder Franco, met Willem Breuker en Han Bennink. Vervolgens begon hij samen met Hessel van der Wal, Henk Alkema (later Nico van der Linden) en Robert Broekhuis als zakelijk leider, het roemruchte cabaretgezelschap Honoloeloe met voorstellingen Gieren op een eiland en Leuke vent. Het toneel bleef trekken en via een vrije productie over Marinus van der Lubbe en de Reichstagbrand belandde Rob bij Toneelgroep Sater als de opvolger van Peter de Baan. Bij Toneelgroep Sater werkte hij nauw samen met Joost Boer en vormden zij samen de artistieke directie. Ook schreef hij voor Sater de muziektheaterproducties Verkilling en De Emotionele Pest op muziek van Henk Alkema. Na een aantal jaren les te hebben gegeven op de Amsterdamse Academie voor Kleinkunst maakte hij de stap naar de musical. Hij speelde Oom Deuteromium in Cats, Herman in Sweet Charity, McLeod in Mata Hari, Alfred Hitchcock in Grace the Musical en diverse rollen in tal van jeugd- en familiemusicals.

Als regisseur werkte hij nauw samen met schrijver Ivo de Wijs en componist Joop Stokkermans voor de Stichting Jeugd Musical Amsterdam prachtige producties zoals Bons, Feest en Ik wil hier weg!.

Daarna maakte hij furore bij het Amsterdams Kleinkunst Festival met juweeltjes als Ken Kan (over Wim Kan), Oh, Johnny (over Johnny Jordaan), Een Stukkie (over Simon Carmiggelt), In de schaduw van Brel (over Jacques Brel, samen met Vera Mann), en Ken Kan 2 (samen met ‘zijn’ Corry: Annemarie Henselmans).

De pers schreef naar aanleiding van de voorstelling over Wim Kan: ‘Rob van de Meeberg benadert de fysionomie van Kan en komt ook in het timbre van zijn voordracht heel dichtbij. Vaak is het zelfs verwarrend goed raak!’ En over Oh, Johnny: ‘De ster van de voorstelling is onmiskenbaar Rob van de Meeberg, die zijn hoofdrol gevoelig en intens gestalte geeft. Als hij zingt, trilt het Jordaanse levensgevoel voluit mee.’ ‘Virtuoze prestatie van Rob van de Meeberg’. En naar aanleiding van ‘Ken Kan 2: ‘Rob van de Meeberg huiveringwekkend als de conferencier Wim Kan’, een recensie van Jacques d'Ancona om van naast je schoenen te gaan lopen.

Rob speelde in diverse televisieseries, zoals Tijd van leven, Villa Borghese, Oud geld, De keerzijde (aflevering Kamperfoelie geregisseerd door Rudolf van den Berg), Baantjer, Shouf Shouf de serie (3 seizoenen de rol van buurman Boerman), en De co-assistent, en in speelfilms, waaronder Madelief, De tasjesdief, Altijd yours for never, Hotel Icarus, Flodder 3, en The Discovery of Heaven.

In het seizoen 1999/2000 speelde hij met veel succes in de DinnerShow 2000 van Wentink Events. Hij was de anchorman van de show en speelde vele rollen, van Keizer Augustus, Columbus, Johnny Jordaan, Dorus, tot en met Wim Kan.

In 2000 regisseerde hij in Ghana zijn eerste speelfilm, Kofi en cacao, een Musch-en-Tinbergenproductie.

In 2001 bewerkte hij samen met Jules Croiset en Peter Verschoor De vliegende Hollander (over het leven van Cornelis Vreeswijk) vanuit het Zweeds naar De troubadour van IJmuiden in het Nederlands en tekende hij voor het regie-concept.

In 2001/2002 speelde hij Alfred Hitchcock in de musical Grace, waarvan de muziek geschreven was door de beroemde componist Cy Coleman, door wie hij werd uitgenodigd voor een optreden in januari 2002 als Alfred Hitchcock in het Walhalla van elke artiest: Carnegie Hall in New York!

2002 't Schaep met de 5 Pooten, een musical geschreven door Lars Boom op basis van de bekende televisieserie van Eli Asser. (Productie: Evert de Vries.)

2003/2004 met Vera Mann In de schaduw van Brel, een door de pers unaniem bejubelde voorstelling, waarvoor hij in mei 2004 werd bekroond met de John Kraaijkamp Musical Award voor de beste mannelijke hoofdrol in een kleine musical.

2004 solo-cd Een kras in de tijd met liederen van o.a. Jan Boerstoel.

2005 met Miranda van Kralingen en Marjolijn Touw voorstelling rond liedjesschrijver Guus Vleugel: Dobbe Dobbe Dobbe.

2005/2006 Ken Kan 2, een unaniem bejubelde voorstelling samen met Annemarie Henselmans. Virtuoos begeleidt door Eddy van Damme. (Productie: Frans van Bronkhorst.)

2005/2006 De trullenhoedster bij Opus One.

2006 hoorspelen Het bureau, naar Voskuil, en Bommel, naar Marten Toonder.

2006/2007 baron De Gondremarck als alternate van Ernst Daniel Smid bij het Nederlands Operette Theater. Regie Eddy Habbema.

2007 hoorspel De gelukkige klas, naar Theo Thijssen.

2007/2008 de Grijze Schipper in De Kleine Kapitein. Regie Bruun Kuijt/Brigitte Odett. Productie Van Engelenburg.

2008/2009 Zeus in Hera. Met Vera Mann, Arjan Ederveen, Waldemar Torenstra, muziek Martin van Dijk, teksten Flip Broekman, liedteksten Jan Boerstoel, regie Bruun Kuijt. Productie Hummelinck Stuurman.

2009 Bob van den Berg in Meneer Dinges over Johnny en Jones. Met Victor Mentinck, Teun Plantinga. Muziek Martin van Dijk. Regie Marcel Sijm. Productie Amsterdams Kleinkunst Festival.

2009/2010 Zonnebloem theatershow met Danny de Munk, Lucy de Lange, orkest o.l.v. Eddy van Damme, samenstelling Edwin de Jongh, regie Brigitte Odett, produktie Esther Bronkhorst.

2010 Coaching Jan van Maanen, winnaar concours om de Wim Sonneveldprijs en publieksprijs.

2011 Herneming van In de schaduw van Brel met Vera Mann, Martin van Dijk en Christiaan van Hemert. Regie Marcel Sijm. Tourplanning: De Graaf en Cornelissen.

2011/12 Dat hakt er in, zeg! Cabareteske theaterproductie met Martin van Dijk, Evert de Vries. Productie: Paul Kaptein producties.

2012 The King's Speech. Première: september 2012. Theatergroep Nomade, Ab Gietelink. Rol: Churchill en George V. Productie: Impact Entertainment (Ruud de Graaf).

2012/2013 De Getergde Mannen met: ‘Dat hakt er in, zeg!’ Met Martin van Dijk en Evert de Vries.

2013 Regie De slag om de Beerenburcht met o.a. Rients Gratama, Freark Smink, Joop Wittermans. Staging/regie-assistentie: Vera van de Meeberg.

2013/2014 De Getergde Mannen met: ‘Dat hakt er in, zeg!’ Met Martin van Dijk en Evert de Vries.

2014 Regie Tandem met Liesbeth List en Annemarie Oster.

2014/2015 De Getergde Mannen met: ‘Dat hakt er in, zeg!’ Met Martin van Dijk en Evert de Vries.

2015/2016 Willem Ruis, de show van zijn leven.

2016 Kerstfeest in de Jordaan met Marjolijn Touw.

2017 Wo ahin soll Ich geh'n?, over Leo Fuld, met Rosa Mee. Regie Evert de Vries.

Rob ‘leent’ zijn stem aan diverse live-action- en tekenfilms, o.a. de Harry Potterfilms, Narnia, Ratatouille, Rudi het racevarken, De Bonte Brigade, Pokémon, Legend of the Guardians, Hannah Montana, Tom & Jerry, Planet 51, Life is Ruff, Avatar, Phineas and Ferb, Cats and Dogs.